Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tápiószele rövid története.

 Legkorábbi leletek az új kőkorból ( Kr. e. 4500-4000) származnak. Régészeti kutatások igazolják, hogy a falu a kora Árpád-korban is lakott volt, a tatárjárás idején elpusztult, majd a XIII. század végén újra benépesült. Neve az Árpád-kori Zele (levegőmozgás) névszó származékának tekinthető. A Tápió előtaggal bővült forma csak a XVIII. század elején tűnik fel. Első írásos forrás a Váradi Regestrum 1219-ben említi Scela (villa) néven, kisebb birtokosok tulajdonaként. 1546-tól a török hódoltság területéhez tartozott. A török, a magyar, a német katonai erők fosztogatásai romlásba döntötték.

Az 1690-ben készült összeírásban a puszták között szerepelt. Szelét 1723-ban kezdték újratelepíteni birtokosai a Mocsáry és Batik-családok. Megemlítik, hogy a helység alatt nagy és mély tavakat formál a Tápió. Marháikat, a gyapjút és gabonáikat Pesten adják el. Van postája, vendégfogadója és serháza. 1789-ben 35 földesúr birtokolta. A kis- és középnemesi birtoklás építészeti emlékanyagaként néhány szép kúriát találhatunk községünkben. Botanikailag is érdekes park közepén áll az a klasszicizáló kisnemesi kúria, amely a Blaskovich-család gyűjteményének ad otthont.

1849-ben a turai csatába menvén megfordult itt Perczel Mór, Wysoczki, Dessewffy, Mészáros Lázár és Dembinszky is. Az első világháborúba 1510 fő vonult be katonának, 207 fő nem tért haza. A második világháborúban 138 tápiószelei szenvedett hősi halált, emlékműveiknél zajlanak községi ünnepségeink.

A környék munkaerőpiacán jelentős tényező a KGYV, TEMM, majd Ganz Ansaldo, később Ganz Transelektro néven működő gyár. 2009 október 15. óta CG Electric Systems Hungary Zrt, ahol nagy teljesítményű transzformátorokat, villanymotorokat, nagyfeszültségű készülékeket állítanak elő. Forrás :wikipédia

2009. július 1-je óta város.(De csak a betelepitett fekete felhö hordának köszönhetöen!)

 

http://www.tapioszele.hu/

 

 

tapioszele960x6401.jpg

 

 

 

 

 

 

       Látnivalóink:

 

 

                                                                                                          Kóré cukrászda,érdemes betérni!

 • Blaskovich Múzeum ,Kóré cukrászdakore.jpg
 • Makovecz Imre által tervezett Művelődési ház és Általános iskola (Farmosi út)
 • Nyaranta hagyományosan különféle rendezvényeknek (motorostalálkozó, országos nyugdíjastalálkozó, koncertek) ad helyet a Népkert, amelyekre az ország minden részéből érkeznek vendégek.
 • Attila Park :(felejtős)
 • Növényi diverzitás központ (Botanika)  http://www.rcat.hu/

A kúria 

A tápiószelei Blaskovich Múzeum (valójában Közgyűjtemény) az ország egyetlen, a második világháborút berendezésében is sértetlenül átvészelő kúriamúzeuma. A berendezés, a műkincsek és a személyes tárgyak által megelevenedik a húszas-harmincas-negyvenes évek vidéki köznemesi életformája. Blaskovich János és György műgyűjtő, régész, irodalmár tevékenységet folytattak és szenvedélyes vadász hírében álltak (ezt azonban csak a természet közelsége és a nemes vadak szeretete inspirálta, nem az "úri divat"). A család tápiószentmártoni birtokán lótenyésztés folyt, innen származik Kincsem, a legyőzhetetlen versenyló.

A szelei kúriában a helybéli emberek dolgoztak, ők művelték a 200 hektárnyi birtokot is a falu körüli területeken. A konyhalány, szobalány és szakácsnő a kúria erre elkülönített részében laktak. A falu lakóival a fivérek hagyományosan jó kapcsolatot ápoltak, mindketten köztiszteletnek örvendtek. Legfőbb érdemük a kúria megóvása mellett a szelei közművelődésben vállalt vezető szerepük.

Forrás:wikipédia,internet.!!

Híres szeleiek 

 • Börtsök Samu festőművész.
 • Rákóczy János (honvéd őrnagy, Kossuth titkára)
 • Danielis János (a feldunai hadsereg 1848-as főhadbiztosa)
 • Flór Ferenc (a szabadságharc tábori orvosa, később a Rókus Kórház igazgatója)
 • Simonffy Kálmán dalszerző (Petőfi, Arany, Vörösmarty verseinek megzenésítője)
 • Dubraviczky Simon (Pest megye első alispánja)
 • Kankriny Emília (Petőfi Sándor szerelme - itt is nyugszik)
 • Bodrogi József (országos ifjúsági asztalitenisz bajnok)
 • Viczián István politikus, államtitkár, országgyűlési képviselő
 • Benkó Imre irodalomtörténész
 • Szelényi Lajos :Bécsben szerzett orvosi diplomát. Magánpraxisa mellett több főrendi család háziorvosa volt, köztük a Széchényi családé is Nagycenken. A magyar forradalom hatására nevét egy a 18. században kihalt ősi Hont vármegyei nemesi család nevére (Szelényi) változtatta. A szabadságharc bukása után bécsi házában és vidéki birtokán befogadta a bujkálókat. Az emigrációt jelentős anyagi támogatásban részesítette. 1850-ben letartóztatták és 10 évi várbörtönre ítélték, melyből 5 évet le is töltött Kufsteinben. Szabadulása után eladta ausztriai ingatlanjait. Előbb Pestre költözött, majd Tápiószelén vásárolt birtokot.

 •  https://hu.wikipedia.org/wiki/Szel%C3%A9nyi_Lajos

 •  
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tápiószele, Jókai út 16.

Szatmári Imréné, 2018.03.06 08:07

A ,,Tápiószele rövid története" c. írás zárójeles utolsó mondatát kérem törölni, mert nem tőlem származik. Szatmári Imréné

Tápiószele, Jókai út 16.

Szatmári Imréné, 2014.07.08 18:13

Szelényi (Stessel) Lajos orvostudort mindig, mindenki kifelejti. Alapítványának köszönhető a génbank számtalan nevű elődje, a hazai orvosi szakkönyvtár megalapítása és sok értékes kezdeményezés. Sírja a tápiószelei r. k. temetőben még nem része a Nemzeti Sírkertnek!

Re: Tápiószele

Berczeli Krisztián, 2016.02.09 09:12

Üdvözletem,köszönöm kiegészítését.Már bele is írtam Tápiószele rövid történetébe.

Tisztelettel. 2016.02.09